0500–45 70 10 info@dalenium.com

Historik

Namnet Dalénium kommer från den Stenstorpsfödde uppfinnaren och Nobelpristagaren Gustaf Dalén. Tanken på en ”teknikstuga” grundades redan när Dalénmuseet öppnades 1996, och syftet med teknikstugan var att få en verksamhet i Gustafs anda så fler barn och ungdomar blir nyfikna och lockas till kreativitet och entreprenörskap precis som Gustaf.

Det fanns ett gammalt polishus intill museet vars lokaler skulle kunna fungera just som en teknikstuga, men det skulle visa sig bli större än det var tänkt. Projekteringen började och 1999 bildades den ideella föreningen Dalénium. En ombyggnad av det gamla forum-huset gjordes samtidigt som det byggdes till för att passa ihop med det gamla polishuset. Resultatet blev en utställningshall på 700 m2 och kontor därtill.

Dalénium öppnade 19 maj 2001 för allmänheten, men invigningen dröjde ända till augusti 2001 då Kronprinsessan Victoria invigde verksamheten.

Gustaf Dalén

Gustaf Dalén var bondson och föddes 1869 i Stenstorp. Han visade tidigt ett mekaniskt intresse och vid tretton års ålder gjorde han sin första stora uppfinning, en väcknings- och kaffekokningsmaskin. 

Dalén läste till ingenjör på Chalmers tekniska läroanstalt i Göteborg. Så småningom började Dalén arbeta på AGA, där han bland annat uppfann klippapparaten, gasackumulatorn, solventilen och Dalénblandaren. Dessa fyra uppfinningar ledde till fyrens utveckling och Gustaf Dalén blev ett känt namn över hela världen. År 1912 innebar både glädje och sorg för Gustaf Dalén. Vid ett experiment där man upphettade gasbehållare, exploderade en gastub och han blev blind. Kort därefter fick Dalén nobelpriset i fysik.

Efter detta fortsatte han sin karriär inom AGA, men nu som dess högste chef. Dalén fortsatte trots sitt handikapp som uppfinnare och presenterade bland annat en värmebesparande AGA-spis och en mängd andra tekniska lösningar samt föremål till sjukvården. Fram till sin död 1937 lyckades han förändra många människors liv med sina unika uppfinningar.

Mer information om Gustaf Dalén och hans uppfinningar hittar du på www.dalenmuséet.se. Dalénmuseet finns också i Stenstorp, endast ett stenkast från Dalénium.

2004 firade AGA 100 år. År 2000 blev AGA en del av Linde-koncernen, och i januari 2020 bytte AGA företagsnamn till Linde. Här kan du läsa mer om företaget idag, https://www.linde-gas.se/sv/