0500–45 70 10 info@dalenium.com

Skaraborgs andra Skolhackathon i Minecraft avgjort!

Under tisdagsförmiddagen möttes de tävlande skolklasserna i Skaraborgs regionala final i Skolhackathon i Minecraft där varje grupp fick träffa juryn. Efter överläggning stod det klart att årskurs 5B från Prästgårdsskolan i Götene tog hem vinsten och får representera Skaraborg i den nationella finalen 9 februari.

De deltagande klasserna har sedan i höstas arbetat fram sitt drömsamhälle, i år med särskilt fokus på klimatanpassning, med hjälp av Ung Företagsamhets läromedel Vårt samhälle. Efter att ha byggt en skalenlig prototyp av samhället har de sedan programmerat det i Minecraft och förberett en muntlig och skriftlig presentation. I processen tränar eleverna även samarbete och fatta demokratiska beslut.

Idag träffade representanter från varje klass en jury, bestående av Louise Samuelsson, tidigare regionchef på Ung Företagsamhet Skaraborg och en av initiativtagarna till Skolhackathon i Minecraft i Skaraborg, Daniel Valldén som studerar ekonomi och Ivar Norlin, spelutvecklare på Aurora Arts i Skövde. Alla tre jurymedlemmarna är också UF-alumner, dvs de har själva drivit UF-företag!

Eleverna emottogs i det digitala mötesrummet av en representant från Dalénium Science Center och slussades sedan en grupp i taget in i ett annat digitala rum där juryn väntade tillsammans med Ung Företagsamhet representant. Efter att ha tagit del av alla presentationerna och överlagt avgav juryn följande motivering: ”Klassen har använt spelets medel på ett kreativt sätt. Ni har skapat en detaljrik och genomtänkt värld med snygg design. Innovativa lösningar runt varje hörn och skydd av djur och natur, för en hållbar framtid. Det märks att ni har fått förståelse för hur samhället fungerar, genom att rådfråga en miljöstrateg och inspireras av UF:s läromedel. Vi hoppas att Skaraborg blir mer som ”Hackatown”! Grattis Prästgårdsskolan 5B!”

Nu har klassen några dagar på sig att ladda inför den nationella finalen på fredag, där de får möta skolor från Dalarna, Gotland, Stockholm, Västernorrland, Norrbotten, Skåne, Blekinge, Jönköping och Västerbotten.

Konceptet ”Skolhackathon i Minecraft” kom till för några år sedan då två bekanta som jobbade på UF Västernorrland och Technichus Science Center funderade över hur de kunde samverka. Konceptet har sedan dess genomförts i flera regioner. Läsåret 23-24 har UF Skaraborg tillsammans med Dalénium Science Center för andra gången bjudit in årskurs 5:or, och i år deltog elever från Götene (Prästgårdsskolan och Källby gård) och Skövde (Billingsdalsskolan och Billingskolan), totalt 8 skolklasser och 187 elever. Nästa år är förhoppningen att göra ett ännu större event där fler skolor kan delta.

För mer information, kontakta: Hanna Bohrén, grundskoleansvarig på Ung Företagsamhet Skaraborg. Telefon 076-880 51 63, e-post: hanna.bohren@ungforetagsamhet.se

Läs mer om Ung Företagsamhet: https://ungforetagsamhet.se/om-ung-foretagsamhet

Läs mer om Dalénium: https://dalenium.com/om-oss/

Läs mer om Skolhackathon i Minecraft: https://ungforetagsamhet.se/skolhackathon https://ungforetagsamhet.se/skaraborg/skaraborgs-forsta-skolhackathon-i-minecraft-avgjort